11.05.2016

Výsledky ankety Pojišťovna roku 2015

Vítězi v anketě Pojišťovna roku 2015 jsou ČPP, Kooperativa a ERV

Praha 10. května 2016 : V pořadí již 16. ročník odborné ankety Pojišťovna roku, v níž pojišťovací makléři hodnotí spolupráci s pojistiteli, zná své vítěze. Hned tři z celkových pěti vyhlašovaných kategorií ovládla Česká podnikatelská pojišťovna ze skupiny VIG. V kategorii životní pojištění si pomyslné zlato odnáší Kooperativa pojišťovna z téže skupiny, a v rekordu ankety již po desáté za sebou obsadila nejvyšší příčku v kategorii specializované pojištění ERV Evropská pojišťovna.

Výsledky ankety oznámili organizátoři této nejstarší profesní soutěže na pojistném trhu: Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven ( ČAP) a specializovaným serverem OPojištění.cz . Slavnostního galavečera k vyhlášení výsledků se zúčastnilo na 200 makléřů, top manažerů pojišťoven, zástupců ministerstva financí, představitelů asociací finančního trhu a dalších významných hostů v čele s viceguvernérem ČNB prof. Vladimírem Tomšíkem , který celou akci zahájil.

Letošní výsledky potvrzují, že postavení pojišťoven na trhu je z hlediska pojišťovacích makléřů stabilizované. To je pro české pojišťovnictví dobrá zpráva v době, kdy podmínky pro podnikání v tomto segmentu ekonomiky neustále přitvrzují,“ zhodnotila 16. ročník ankety Pojišťovna roku předsedkyně AČPM Jiřina Nepalová . Stoupající prestiž soutěže podle jejího názoru jen podtrhuje význam klíčové role makléřů jako odborných poradců, kteří prosazují a chrání zájmy svých klientů.

Místopředseda AČPM Ivan Špirakus dodává: „Největší změny v porovnání s předchozím ročníkem opět zaznamenala kategorie specializovaného pojištění, s výjimkou tradičního vítěze. Skupinu TOP 5 opustila PVZP, která se stále více profiluje jako univerzální pojišťovna. Mezi pět nejlepších se naopak po pauze vrátily pojišťovny Euler Hermes, AGRA a KUPEG, což svědčí o diverzifikaci v potřebách klientů makléřských firem.“

V hodnocení členů AČPM pojistiteli z řad ČAP své loňské prvenství obhájila firma Respect jako Pojišťovací makléř roku 2015 . K tomu poznamenal výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek :

„Spolupráce pojišťoven s makléři má svou nezastupitelnou roli v péči, kterou společně poskytujeme klientům. Vzájemné hodnocení kvality na základě zkušeností z praxe je nejlepším důkazem společného úsilí pojišťoven a makléřů o kultivaci českého pojišťovnictví“.

Anketu Pojišťovna roku již řadu let podporuje renomovaná poradenská společnost KPMG Česká republika. „Pojišťovací makléři oceňují zejména dlouhodobý vzájemný vztah s pojišťovnami a kvalitní servis. Ve výsledcích ankety se projevuje jejich vzájemná stabilní spolupráce, proto došlo jen k malým změnám oproti předchozím letům. I KPMG se zaměřuje na dlouhodobé vztahy s pojišťovnami a makléři a na poskytování kvalitních služeb, proto jsme dlouhodobě partnerem této akce.“, komentuje výsledky Marek Čáp, director KPMG Česká republika.

V rámci 16. ročníku ankety Prezídium Asociace českých pojišťovacích makléřů také již tradičně udělilo čestný titul Osobnost pojistného trhu za vynikající a mimořádný přínos rozvoji českého pojišťovnictví. Do „síně slávy“ byl jmenován dlouholetý výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů JUDr. Ing. Jakub Hradec , který se v pojišťovnictví pohybuje již úctyhodných 35 let.

Pojišťovna roku 2015 – celkové výsledky

Pojištění průmyslu a podnikatelů

1

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

2

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

3

Allianz pojišťovna, a.s.

4

UNIQA pojišťovna, a.s.

5

AIG Europe Limited, organizační složka pro ČR

Pojištění občanů

1

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

2

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

3

Allianz pojišťovna, a.s.

4

UNIQA pojišťovna, a.s.

5

AIG Europe Limited, organizační složka pro ČR

Autopojištění

1

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

2

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

3

Allianz pojišťovna, a.s.

4

UNIQA pojišťovna, a.s.

5

Česká pojišťovna, a.s.

Specializované pojištění

1

ERV Evropská pojišťovna, a.s.

2

EULER HERMES SA, organizační složka

3

D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR

4

AGRA pojišťovna, organizační složka

5

KUPEG úvěrová pojišťovna a.s.

Životní pojištění

1

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

2

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

3

Allianz pojišťovna, a.s.

4

UNIQA pojišťovna, a.s.

5

Pojišťovna České spořitelny, a.s., VIG

Osobnost pojistného trhu

JUDr. Ing. Jakub Hradec

Pojišťovací makléř roku 2015

1

RESPECT, a. s.

2

INSIA a.s.

3

RENOMIA, a. s.

4

OK GROUP a.s.

5

GrECo JLT Czech Republic s.r.o.

Podrobné informace o anketě, její historii i kritériích hodnocení jsou k dispozici na webových stránkách ankety www.pojistovnaroku.cz .

Anketa přináší odbornou alternativu ke spotřebitelským soutěžím v oboru. Makléři jako profesionálové v pojištění a expertní poradci svých klientů v ní porovnávají nejen parametry nabízených produktů, ale hlavně skutečnou úroveň servisu jednotlivých pojistitelů tak, jak se s ní měli možnost každodenně setkávat v průběhu uplynulého roku.

Anketu Pojišťovna roku již tradičně organizuje Asociace českých pojišťovacích makléřů, v posledních letech ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a specializovaným serverem OPojištění.cz

Záštitu 16. ročníku poskytl guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Uspořádání ankety Pojišťovna roku 2015 podpořili :

Generální partner: KPMG Česká republika

Partneři: CRIF / Elixír, Sdružení Czech Top100

Generální mediální partner: OPojištění.cz

Mediální partneři: Czech Top 100 Forum, Czechoslovak Leaders, Pojistný obzor

* * *

Stručně o AČPM:

Cílem Asociace českých pojišťovacích makléřů je podpora profesních zájmů a zvyšování profesionální i společenské prestiže povolání pojišťovacího makléře. Asociace se podílí na tvorbě zákonů, prosazuje profesní etiku, stará se o vzdělávání makléřů, publicitu a navazuje mezinárodní kontakty. Je členem Evropské federace pojišťovacích zprostředkovatelů (BIPAR), Světové federace pojišťovacích zprostředkovatelů (WFII) a organizace Partneři zprostředkovatelů (POI). V současné době AČPM sdružuje 73 členů, kteří podle kvalifikovaného odhadu realizují téměř 3/4 všech makléřských obchodů v ČR.

Stručně o ČAP:

Česká asociace pojišťoven je zájmovým sdružením 27 komerčních pojišťoven, jejichž podíl na celkovém předepsaném pojistném v ČR představuje 97 %. Asociace zastupuje, hájí a prosazuje zájmy členských pojišťoven ve vztahu k orgánům státní správy, odborné i laické veřejnosti, a prosazuje zájmy českého pojišťovnictví v rámci Evropské unie. ČAP dlouhodobě podporuje rozvoj pojišťovnictví a pojistného trhu v České republice.

* * *

Kontakty:

Zdeňka Indruchová Marcela Kotyrová

výkonná ředitelka A ČPM manažerka vzdělávání a komunikace ČAP

tel.: 603 200 088 tel: 724 355 235

e-mail: acpm@acpm.cz e-mail: marcela.kotyrova@cap.cz

www.acpm.cz www.cap.cz