22.10.2010

Konference pojišťovacích makléřů 2010

Jubilejní 10. z odborných konferencí, které tradičně organizuje AČPM na aktuální témata pojišťovacího trhu a makléřských služeb, se konala 19. října v moderních prostorách Kongresového centra U Hájků v Praze. Téměř dvě stovky makléřů, zástupců pojišťoven a dalších hostů absolvovaly náročný program jedenácti prezentací, mezi nimiž byly exkluzívně představeny i výsledky nedávného průzkumu o image pojišťovacích makléřů. Výzkum, jenž navazoval na předchozí z roku 2007, si AČPM opět zadala u agentury Ipsos Tambor.

Konferenci zahájil předseda AČPM ing. Zdeněk Voharčík , který připomněl, že právě trvalá péče o udržování a zvyšování odborné způsobilosti patří mezi jedny z hlavních úkolů Asociace českých pojišťovacích makléřů. Z. Voharčík také představil novou Ročenku AČPM 2009/2010, vydanou u příležitosti Konference a mapující činnost Asociace a jejích členů v uplynulém období.

S úvodním slovem se pak na účastníky obrátil zástupce partnera Konference, předseda představenstva Allianz Pojišťovny RNDr. Jakub Strnad, Ph.D. Podle jeho slov si Allianz pojišťovna uvědomuje klíčový význam spolupráce s makléři pro další rozvoj obchodu a podpora podobných vzdělávacích akcí je jednou z cest, jak tyto vzájemně prospěšné vztahy posílit.

S největším zájmem bylo očekáváno vystoupení čestného hosta Konference, viceguvernéra České národní banky Prof.PhDr.Ing.Vladimíra Tomšíka,Ph.D. Ten se soustředil na aktuální otázky související s výkonem dohledu nad pojišťovacími zprostředkovateli, upozornil na nutnost posílit pravomoci ČNB zejména v oblasti sankcionování nepoctivých hráčů na trhu, ale zdůraznil, že v případech pochybení se jedná o agenty (pracující s individuálními klienty), nikoliv makléře (poskytující vysoce odborné služby korporátním klientům). Příspěvek viceguvernéra na Konferenci PM se těšil i pozornosti médií - dostal se nejen do hlavních zpráv České tiskové kanceláře, ale také na stránky předních českých deníků.

Chystaným legislativním změnám na poli pojišťovnictví v rámci Evropské unie se pak věnoval Ing. Tomáš Síkora, MBA , nejen z titulu své funkce výkonného ředitele České asociace pojišťoven, ale také jako předseda Výboru pro finanční trh. Výbor je poradním orgánem ČNB.

O současných trendech v pojišťování vozidel přítomné makléře informoval Ing. Pavel Prokš , ředitel úseku pojištění vozidel, Allianz pojišťovna. Tuto problematiku měla na programu Konference PM před dvěma lety - bylo tedy nanejvýš užitečné si připomenout, co se mezitím změnilo.

V diskuzích mezi členy AČPM se v poslední době skloňovala otázka pojištění odpovědnosti tak často, že Asociace požádala pojišťovnu Chartis, tedy odborníky nejpovolanější, aby se s makléři podělili o své zkušenosti v oblasti D &O. Po úvodu generálního ředitele Chartis Europe pana Paride Della Rosa poskytl detailní přehled o aktuální situaci a odpovídajících službách Chartis ředitel jejího úseku pojišťení finančních rizik Ing. Michal Pilecký .

Pohled poradenské společnosti na téma pojistných sazeb nabídl ve své prezentaci pod názvem Strategie tvorby cen v pojišťovnictví: minulost, současnost a budoucnost manager KPMG Česká republika Ing. Ondřej Bušta. V reakci na jeho závěry místopředseda AČPM Ing. Ivan Špirakus varoval před dalším snižováním pojistného a připomněl makléřům, že udržet podíl na trhu bude stále náročnější. Je proto třeba hledat nové cesty a proaktivně nabízet další služby, jako je např. pojištění pohledávek.

K tomuto tématu připravila ucelený blok prezentací regionální ředitelka pro Východní Evropu pojišťovny Atradius Credit Insurance Ing. Markéta Stržínková (Trh pojištění pohledávek v letech 2006 – 2010) se svými kolegy Ing. Marcelou Chalušovou , členkou představenstva a náměstkyní ředitele společnosti Factoring KB (Factoring jako příležitost pro makléře) a Ing. Petrem Víchem , ředitelem Atradius Collections (Zprostředkování inkasa pohledávek).

O dalších možnostech zlepšování služeb klientům pak hovořil Ing. Michal Beránek , předseda představenstva firmy OpenOne, jednoho z lídrů na trhu v oblasti Call center, Kontaktních center a HelpDesků.

Maratón prezentací byl završen veskrze praktickou přednáškou Ing. Václava Kratochvíla, Ph.D ., znalce z oboru požární ochrana a autorizovaného inženýra požární bezpečnosti staveb ze společnosti

Kraso ® požárně technický servis, na téma Pojistná rizika a jejich hodnocení z hlediska požární bezpečnosti.

Delegáti Konference měli též jedinečnou možnost získat novou odbornou publikaci z nakladatelství Vysoké školy finanční a správní a z pera Mgr. Zdeňka Kutiny Profese: Pojišťovací makléř, která je nepostradatelným průvodcem po všech aspektech tohoto náročného povolání. Zájemci o tuto knihu se mohou obrátit na sekretariát AČPM ( acpm @acpm.cz ).

10. Konferenci pojišťovacích makléřů zakon čil společný raut, kde se u sklenky skvělého argentinského vína dovezeného firmou Nestar živě pokračovalo v neformální diskuzi...