21.03.2014

20 let Asociace českých pojišťovacích makléřů

Jubilejní konference AČPM k 20. výročí založení Asociace se konala 19. března 2014 v reprezentativních prostorách Kongresového centra České národní banky za účasti téměř dvou set členů AČPM a dalších registrovaných makléřů, zástupců pojišťoven, představitelů asociací finančního trhu i médií.


Konferenci zahájil předseda AČPM Ivan Špirakus, který mj. připomněl, že ohlédnutí za minulostí není samoúčelné, nýbrž užitečné k tomu, aby si makléři uvědomili, jak velký kus cesty ušli od r. 1994 a aby se dokázali podívat dopředu ze správné perspektivy.

Jako čestný host účastníky hned v úvodu pozdravil a spolupráci s AČPM ocenil guvernér ČNB Miroslav Singer .

Brilantní reflexi dvacetileté historie českého komerčního pojišťovnictví a role pojišťovacích makléřů v něm nabídl zakladatel Kooperativa pojišťovny a Osobnost pojistného trhu Vladimír Mráz , kterého připomínkou okolností vzniku prvního profesního sdružení PM v ČR doplnil bývalý předseda AČPM a také nositel titulu Osobnost pojistného trhu František Stach .

Zcela exkluzívně pro účastníky konference pak byly prezentovány závěry 3. kola výzkumu o změnách ve vnímání pojišťovacích makléřů jejich klienty (stávajícími i potenciálními). Tento dlouhodobý projekt AČPM byl zahájen v r. 2007 a jeho 2. kolo proběhlo roku 2010. Podrobný rozbor získaných poznatků přednesl ředitel výzkumu agentury IPSOS Tomáš Macků.

Nad současnou situací na pojistném trhu a jeho perspektivami se zamýšleli výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora a generální ředitel České podnikatelské pojišťovny Jaroslav Besperát .

V rámci bloku na téma „Regulace včera, dnes a zítra“ vystoupili bývalý ředitel Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění, nyní pedagog VŠFS Václav Křivohlávek a další Osobnost pojistného trhu, nestor pojistné legislativy Vladimír Přikryl , MF ČR.

O tom, co je nového v zahraničí a kde jsou možnosti rozšíření a zkvalitnění makléřských služeb hovořili Jan Blumenthal , zástupce Lloyd´s, nejstaršího pojistného trhu na světě, za pojišťovnu Kooperativa pak Petr Bačovský , vedoucí jejího oddělení odpovědnosti a přepravy, a jménem pojišťovny AIG Zdeněk Tuček , ředitel úseku likvidace pojistných událostí.

V rámci oslav dvaceti let AČPM prezídium také udělilo čestná uznání těm členům, kteří stáli u zrodu Asociace v roce 1994 a aktivně se podílejí na její činnosti doposud. Ocenění získaly tyto členské firmy: Experting CZ spol. s .r.o, GrECo JLT Czech Republic s.r.o., INVERMA CZ s.r.o., ITEAD a.s. , RESPECT a.s. a SOKRAT s.r.o.

Uspořádání jubilejní konference AČPM jako generální partner podpořila Kooperativa pojišťovna . Dalšími partnery byly AIG Europe Limited , Czech Republic Branch, Česká společnost pro platební karty CCS a dodavatel islandské ledovcové vody firma Aqua Angels , jejíž produkt měli účastníci možnost ochutnat. Hlavními mediálními partnery konference se již tradičně staly odborný server oPojištění .cz a čtvrtletník ČAP Pojistný obzor .